Daisypath Happy Birthday tickers

úterý 14. září 2010

Pomůcky pro děti s poruchou komunikace

Ráda bych vám ukázala pár pomůcek, které využíváme pro rozvoj řeči, tak i pro celkový psycho-motorický rozvoj. Většinu z nich mám z Rané péče, nebo jsem si je koupila. Nějaké budu s pomocí logopedky i vyrábět.


Jako první jsme začali s knížkami, kde jsou obrázky vyfocené. Péta měl ze začátku problém s tím, poznat, že reálná věc je ta stejná jako kreslená( slovní pasivní zásoba byla ze začátku malá, tudíž si slovo nemohl spojit s obrázkem). Používali jsme tuhle
 
  

 Pro větší děti je fajn Obrázkové čtení, to syn bohužel nezvládá, jelikož téměř nemluví zatím.
Pro děti od tří let je Mimi motanice, provázky se "sešívají" k sobě obrázky, větší děti můžou dělat již složitější úkoly- matematika, čeština atd. Výborné i na rozvoj jemné motoriky.
Knížka, kterou moc doporučuji, je od Jiřiny Bednářové- je to Diagnostika předškolního dítěte od 3-6let věku. Kniha je rozdělená na dvě části. První obsahuje popis všech složek psychomotorického vývoje+tabulky, druhá je udělaná jako pracovní sešit. Na této knize se mi moc líbí, že je dělaná dle průměrných dětí, tudíž tabulky jsou většinou širší, než mají pediatři a pro mě byla tudíž dost uklidňující. Syn je dle ní až na řeč ve všem v normě ;)
Další soubor knížeček je skvělý už pro malé děti, je to 12 tématických knížeček s obrázky, používá i naše logopedka :)
Z Rané péče máme vytisknuté puzzlíky, obrázky na dějovou posloupnost- dítě je řadí za sebou, jak jde příběh za sebou.
Další pomůcka se používá i v MS a ZS, je to Logico Primo- rámeček, do kterého se dávají tématické listy dle zaměření, pro děti již od 3 let. K sehnání na http://www.mutabene.cz/logico_primo.htm
 Z Rané péče máme i tyhle geniální kartičky, jde používat jak na rozvoj pasivní, tak aktivní slovní zásoby.

Žádné komentáře:

Okomentovat