Daisypath Happy Birthday tickers

středa 15. září 2010

Jak nám (zatím) nepřiznali rodičák

Hned, jak jsme byli poprvé u Dr. Krejčířové (27m) jsem věděla, že zřejmě Péťa od tří let do školky nenastoupí. Od psycholožky z Rané péče jsem si sehnala další posudek( ke zprávě z neurologie a ke zprávě od Dr.Kr). Psycholožka jasně školku od 3 let nedoporučuje, závěr je, že dítě by mělo být ponecháno v péči matky ještě rok. V zatím poslední zprávě od Krejčířové máme toto:

Chlapec(2,8let)
Dítě vyžaduje i nadále mimořádně intenzivní individuální péči a cílenou řečovou i celkovou stimulaci; zařazení do MŠ po 3.roce věku lze doporučit zatím pouze v doprovodu matky na zkrácený pobyt( několikrát týdně dopoledne, optimálně v rámci MS logopedické.

Od obou psycholožek je diagnostikována těžká retardace vývoje řeči( lehce i v složce receptivní), vzhledem ke komunikační poruše zesílená závislost na matce a pomalejší adaptace na nové situace. Od neuroložky podezření na smíšenou vývojovou dysfázii.

Víc jsme toho neměli, Péta je jinak po fyzické stránce zdravý jako řípa. Na začátku prázdnin jsem na sociálce zažádala o prodloužení rodičovského příspěvku. Po týdnu mi přišly dokumenty pro pediatričku, takže jsem tam zašla. Předchozí zprávy už tam měla. Znovu mě šokovala, když se mě zeptala, cože to vlastně chci a jaké má Péta problémy( chodím to tam řešit od jeho 20m, potřebovali jsme různá doporučení). Prý mi to teda napíše tak, aby jsme měli co největší šanci.

Za necelé dva měsíce mi volala paní ze sociálky, že přišlo rozhodnutí a mám se dostavit. Samozřejmě syn byl uznán jako dlouhodobě nemocné dítě. O PNP jsem ani nežádala, Péta všechny úkony vzhledem k věku zvládá. Takhle nějak jsem to předpokládala, bohužel :(

V říjnu jdeme ke Krejčířové znova, a asi na ni budu mírně "tlačit", aby když už ne přímo diagnozu vyslovila aspon podezření. Mezi čtyřma očima se bavíme o smíšené dysfázii, ve zprávě to však stále nemáme. Ale nevím, jestli nám ta dysfázie stejně pomůže :( je zajímavé, že v jiných městech se to hodnotí úplně jinak. Znám maminku, která má syna s "pouze" expresivní dysfázií, a má prodloužený rodičák do 7 let, příspěvek na péči II. stupen a ještě příspěvek na motorové vozidlo( což ani nechci, nechci ani tu PNP, jde mi vyloženě o ten rodičák).

Takže to zkusím ještě jednou, ale obávám se, že to bude to samé :( Co má tedy matka ne zrovna úplně standartního dítěte dělat, když do práce nemůže, dítě do školky taky ne a ještě je samoživitelka? Paní mi vypočítala životní minimum 4800Kč, což mi pokrývají alimenty. Vzhledem k tomu, že bydlím s rodiči, tak příspěvek na bydlení mi nepřiznají.  Docela by mě zajímalo, z čeho mám platit to dojíždění k doktorům, logopedii, ted ještě budeme dojíždět do Soukromé logo kliniky do Prahy.

Vím, že jsou tabulky, podle kterých se to hodnotí, ale nikde na netu jsem je nenašla. Pomůže někdo?

7 komentářů:

  1. No abych pravdu řekla,každý to má jinak a prostě záleží na regionu,já znám zase maminku jejiž dcera má celiakii a ona má prodloužený rodičák a ještě PNP stupeň II.bordel co???
    Být tebou určitě požádám o PNP i první stupeň dělá myslím 3 tisíce,takže aspoň něco a ten určitě dostaneš...nějaké ukony určitě malý nezvládne...takže bych to určo zkusila a možná se dostanete i na tu dvojku,tu máme my,ale rodičák mi neprodloužili...na to jsem podala odvolání a paní mi poradila napsat odvolání abych dostala PNP III.stupeň,moc tomu nevěříma,ale sepsala jsem to a podala...tak uvidíme...Je hrozný,že samoživitelka má životní minimum 4800kč to je teda děsný:-(

    OdpovědětVymazat
  2. Lucko, ten první stupen se bude snižovat na 800!!! Kč. Já se na to půjdu podívat ještě znova( na ty tabulky PNP), od 3.roku je tam zas víc věcí, já jsem zatím koukala jenom do těch 3let. K tomu jsem právě ještě řešila na postižených dětech, že než přijde to rozhodnutí o prodloužení, tak nechtějí registrovat na pracák!!! Že se má jako člověk nahlásit jenom na pojišťovně jako matka pečující o dítě do 7 let, aby jí bylo hrazeno zdravotní pojištění. Že pro ÚP není uchazeč o zaměstnání, jelikož pečuje o dítě. Takže bych jako neměla ani tu blbou podporu necelé tři tisíce.

    Já jsem psala do té "naší" logo školky, jestli by ho nevzali třeba od ledna aspon na 4h, ale bohužel maj totálně plno( logo třída je jen 10 dětí), takže až příští rok. Fakt se bojím budoucnosti, co jako ten rok budu dělat :(

    OdpovědětVymazat
  3. Tak potřebuje více jak 5 bodů, no tak těch 6 by se tam možná našlo. Nezvládá cokoliv, co se týče vylučování( je plně na plenkách), pak se slovně nedorozumí a ještě by tam asi byl problém s příjimáním mluvených informací vzhledem k tomu, že to porozumění zřejmě asi ještě není úplně k věku. Jinak nic, on si i ohřeje jídlo :D a to se neposuzuje dokonce až do 7 let :D

    OdpovědětVymazat
  4. ted ještě koukám, že by nedal zapojení do sociálních aktivit (školka, kroužky atd.)

    No když nám to nepřiznaj, tak zkusim aspon tu PNP, za to už fakt nic nedám. I kdyby to mělo být těch 800Kč, tak lepší, než drátem do oka :P

    OdpovědětVymazat
  5. Tery,myslím,že to nesníží,ale uvidíme.
    Vydrží sedět na místě dýl jak 15 minut?a stát?Já jsem těm "hodným" ženám posuzovatelkám,taky neřekla všecko,zkoušet ho nebudou,takže je na tobě co jim řekneš,že umí a co ne...;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Lucko, tak třeba na klíně by mi vydržel sedět 15 minut, ale to záleží na situaci. Doma teda rozhodně 15 minut v kuse nestojí :D, tohle fakt nevim. Jako hyperaktivní není. A zas jako nechci říkat, že něco neumí, když umí..je to těžký, některý ty úkony se fakt jako blbě posuzují u 3letého dítěte...

    ty máš možnost chodim někam aspon na brigádu? Já bych mohla o víkendu, spíš nevím kam :(

    OdpovědětVymazat
  7. Tess, zkus si požádat o PnP. Ale nevidím to moc růžově, Péťa má dysfázii a řeč a komunikace se v bodech kolem 3 let nehodnotí.Za zkoušku ale nic nedáš, zažádat si můžeš o obojí. O prodložený mateřský příspěvek si zkus taky zažádat znovu. Kamarádka ho poprvé nedostala, podruhé ano. Ale její kluk je autista, nekomunikující a navíc hodně hyperaktivní. Já mám body, které se hodnotí na starém blogu, podívej se na to a hlavně si dej pozor - když dítě potřebuje tvojí pomoc,činnost zvládne jen částečně, má se hodnotit jako nesplnil.
    http://www.ojarovi.estranky.cz/clanky/info/prispevek-na-peci---ukony_-ktere-se-hodnoti

    OdpovědětVymazat