Daisypath Happy Birthday tickers

úterý 8. března 2011

Oční kontakt

Ráda bych ted začala uveřejnovat sérii článků, které budou pojednávat o komunikaci a všech oblastech, které k ní patří. Dále budou obsahovat spousty nápadů a her, které komunikaci s dětmi podpoří. Autorem samozřejmě nejsem já :D ale dvě zkušené autorky a pedagožky, které mají bohaté zkušenosti s dětmi s poruchami komunikace a s dětmi se sluchovými vadami. Dnes se zaměříme na oční kontakt.

Co je oční kontakt a proč je tak důležitý?

Komunikace mezi dvěma lidmi obnáší vzájemně se na sebe dívat a kontaktovat se očima, stejně tak jako hovořit. Vytvoření a udržení dobréh očního kontaktu je důležitou sociální dovednosti. Pohled na tvář hovořícího člověka poskytne informace o sdělovaném také prostřednictvím výrazu tváře, gest a pohybu rtů.

Velmi malé děti s obtížemi v komunikaci mohou vytvářet pouze letmý oční kontakt. Následkem může být přerušení komunikace, protože rodiče tak dostanou zprávu, že dítě nemá zájem.

Další důležitou součástí komunikace je dívat se společně na věci v okolí. Dítě se dívá na nějaký předmět a rodič jeho pohled následuje a komentuje. To je začátek konverzace a střídání v rozhovoru. Neslyšící děti však nemusí chápat, co rodič říká, a to může bránit snadnému rozvoji těchto časných komunikačních dovedností.

Jak lze oční kontakt zlepšit?

Zřejmě bude třeba, abyste procvičovali svou vlastní mimiku, a tak ji učinili zajímavější na pohled. Všechny pocity jako štěstí, smutek, hněv či únavu lze přehánět. Když se na vás dítě dívá, využijte příležitosti a zatvařte se legračně nebo mu ukažte něco zajímavého. Jedním ze způsobů, jak povzbudit dítě, aby se vám podívalo do tváře, je podržet si předmět blízko obličeje a pak si ho schovat z ahlavu.

Během dne existuje mnoho příležitostí ke zlepšení očního kontaktu - například chvíli počkat, než dáte dítěti napít ; ačkoli v tomoto případně je nutné se vyhnout bitvám. Povzbuzení očního kontaktu by mělo být co nejvíc přirozené. Není nutné otáčet tvář dítěte směrem k sobě. Dítě se podívá, když bude samo chtít.

Hry pro zlepšení očního kontaktu:

Sledování

Dítě se naučí, jak sledovat hračku očima. Zajímavé je pozorovat balonky, bubliny a loutky. Dítě může pozorovat vaši tvář, když nafukujete balonky nebo vytváříte bubliny. Nafukujte balonky pomalu. Před každým výdechem čekejte na oční kontakt.

Schovejte loutku či vařečku, na které je namalovaný obličej, za hlavu a čekejte na oční kontakt.

Troubení na pouťovou trumpetku

Troubení na pouťovou trumpetku přiměje dítě, aby se podívalo, co děláte.

Barevná peříčka

Foukejte peříčka na dítě a lechtejte ho s nimi.

Hračky, které vydávají zvuky

K navození očního kontaktu lez použít pískající hračky, chrastítka, zvonečky či píšťalky. Vyberte si hračku a vydejte zvuk. Přestaňte a než začnete znova, čekejte na oční kontakt.

Hry na schovávanou



Mávejte dítěti před obličejem barevným šátkem tak, aby cítilo na tváři vzduch. Zvedněte ho vysoko a schovejte si ho za hlavu. Povzbuďte dítě, aby ho zpoza vaší hlavy vytáhlo.

Hry na jukanou

Tyto hry lze hrát za nábytkem, za záclonami či když se dítě obléká.

Maska

Vyrobte si z papíru masku na tvář a vystřihněte do ní otvory na oči, nos a pusu. Použijte ji při hrách na jukanou nebo na dítě dělejte "baf"

Stříbrné obaly

Pokuste se přitáhnout pozornost dítěte tak, že si dáte na oči stříbrné obaly a budete si hrát na jukanou.

Sluneční brýle

Nasazujte a sundávejte si sluneční brýle, a tak se snažte obrátit na sebe pozornost dítěte.

Dalekohled

Podpořte oční kontakt pomocí toho, že si nasadíte na oči dvě rourky od toaletního papíru. Delší rourky od papírových utěrek lze vydávat za vysunovací dalekohled. Ozdobíte- li je barevným papírem, budou pro dítě přitažlivější.

Hry s rukama

Mávejte rukama a třepejte prsty. Schovejte si tvář za ruce a hrajte s dítětem na jukanou. Nakreslete si na prsty tváře nebo si na ně nasaďte loutky. Pohybujte s nimi blízko své tváře a pak je schovejte.

Klobouky, paruky



Nasazujte a sundávejte si klobouk nebo se za něj schovejte a hrajte s dítětem na jukanou. Stejným způsobem můžete použít paruku, skutečnou i žertovnou.

Písničky a říkadla



Pro zlepšení očního kontaktu jsou vhodné i hry jako "Paci, paci, pacičky" nebo "Vařila myšička kašičku." Občas přestaňte zpívat a než začnete pokračovat, počkejte na oční kontakt.

Hry s míčem

Při hrách na házení a chytání vždy před vyhozením míče počkejte, až se na vás dítě podívá nebo míč schovejte za zády, dokud nenavážete s dítětem oční kontakt. Jestliže se dítě nedívá, udělejte něco hloupého, třeba si dejte míč na hlavu nebo za tričko. Místo míče můžete použít látkové míčky naplněné fazolemi, gumové kroužky či obruče.

Mrkání a napodobování obličejů

Mrkejte nebo dělejte směšné obličeje, aby je dítě mohlo napodobovat.

Malování na obličej



Pomalujte si barvami na obličej tvář a totéž udělejte i dítěti. Namalujte třeba tvář klauna, zvířete nebo piráta. Pozor: Některé děti malování na obličej odmítají, alespoň do určitého věku.

Zdroj: Charlotte Lunch a Julia Kidd – Cvičení pro rozvoj řeči

4 komentáře:

  1. Tess, to je dobrý. Budu to sledovat. Jen bys možná měla napsat zdroj. Mmch, docela mě zajímá, které pedagožky jsou autorkam :o)
    Takhle po "kapkách" to mě, která nemá čas číst, vyhovuje!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Lucko, zdroj je: Cvičení pro rozvoj řeči
    Charlotte Lynch - britská učitelka neslyšících, se speciaizuje na práci s malými dětmi.
    Julia Kidd je zkušernou řečovou a jazykovou terapeutkou. Působí v UK. Vede tým terapeutů s neslyšícím i slyšícími dětmi, které mají různé poruchy řeči.

    Opsáno z obalu :D

    OdpovědětVymazat
  3. Super, díky!!!! To sis koupila? To zní slibně!

    OdpovědětVymazat
  4. JJ, jsem od toho nic nečekala, ale fakt skvělá knížka..hodně překvapila :)

    OdpovědětVymazat