Daisypath Happy Birthday tickers

pátek 22. dubna 2011

4. vyšetření u Dr. Krejčířové

Z dnešního vyšetření jsem měla fakt strach, byla jsem poměrně nervozní pár dní předtím. Ale dneska ráno jsem se probudila hodně klidná a vyrovnaná, a ten den byl prostě fajn :) Dopadli jsme dle předpokladů - lehčí forma expresivní vývojové dysfázie, ostatní vývoj k věku, bez jiných behaviorálních problémů.

Dorazili jsme tam půl hodiny předem (jako vždy :P), takže si tam P. poběhal po kanálech a plošinách a nadšení bylo veliké. Ke Kr. jsme dorazili o 10 minut dřív, a jelikož tam byli i stážisté, tak jsme šli na řadu o 10 minut déle, a myslím si, že pak P. byl trošku už nepozorný, protože se hodně unavil v té čekárně různými podněty.





Vyšetření se mi zdálo celkem rychlé. Jako první měl napodobit tah - svislou čáru, kolečko a vodorovnou, to bylo bez problémů. Další bylo zrakové rozlišování - nejdřív měl přikládat vertikálně půlky obrázků ( obrázky byly jednoduché, jedna půlka stejná jako druhá). Pak měl přikládat horizontálně půlky ( to už bylo složitější, ta druhá půlka nebyla stejná  - třeba nohy od zvířat atd.). P. je v tomhle šikovný, takže se dostal asi na úroven 4-5letých dětí. Protože ho to fakt bavilo, tak mu dala ještě úkoly mimo - obrázek ( pán, co prodává květiny) a chyběla tam jedna část (ruka s květinou), a měl na výběr z několika obrázků - ruka se zeleninou, ruka s balonky atd. Tohle zvládal docela dobře, záleželo, co znal z reálného života a co ne.

Dál bylo třídilné puzzle - nejdřív jenom doplňoval chybějící část, to dal hned. Pak měl sestavit obrázek sám celý, no to to tam sázel, jak chtěl. Ale prý to nevadí. Potom byla spousta úkolů na porozumění řeči - klasicky před něj dala předměty a ptala se, čím se jezdí, čím se stříhá, čím se platí atd. Pak ukazoval pojmy malý - velký, barvičky atd. Tohle dal s přehledem.

Pak před něj položila obrázek kruhu rozdělený na dvě půlky, ale byl daný tak, že nestačilo jen ty půlky dát k sobě, ale musel by ty papíry celé prohodit a otočit. Tak to neuměl, pořád strkal ty dvě půlky k sobě jenom. Dál měl stavět z kostek podle předlohy, tak to dal opravdu jen základní stavby, u těch složitějších si to dělal podle sebe. Takže v prostorové představivosti je na tom prý nejhůř (zatím na 3 roky), máme hodně trénovat právě to stavění z kostek a skládání obrazců. To je pravda, že jsme doma opravdu nikdy nedělali.

Poslední část bylo navlékání opravdu titěrných korálků - no to mu šlo opravdu úžasně, vůbec jsem nevěděla, že to umí. Doma to neděláme, ale tuším to dělá s Martinou na logopedii. Pak měl roztřídit bílé a černé knoflíčky do dvou krabiček. A to bylo asi tak vše.

Dle Dr. je jeho nejsilnější stránka porozumění řeči (ehm, docela paradox na to, že ve 2letech rozuměl asi jako 15m dítě) a celkově komunikace (samozřejmě ne exprese řeči). Velmi dobrý je v tom zrakovém rozlišování, jinak zbytek je k věku, nejslaší je tedy ta prostorová představivost. Jinak ve všem odpovídal na 3,5let, tudíž na to, kolik mu je.

Co se týče exprese řeči, tak počtem slov by ještě odpovídal spodní hranici širší normy, ale vzhledem k opravdu masivní patlavosti se přiklání spíše k té dysfázii.

Jinak v ničem nějak extra napřed není. On zvládá doma ty poměrně těžké úlohy prostě proto, že se to učíme, ale pokud dostane stejný ukol tam, který předtím nikdy nedělal, tak ty úkoly pro starší děti většinou neumí. Takže ono to doma takhle klame, ale fakt má Dr. pravdu. Jsem to viděla třeba na tom puzzle, doma skládá i ze 40 částí - ale prostě obrázek, který zná. Tam měl jenom ze tří, a nafrkal to tam, jak chtěl. Slovně bych to teda pak k tomu správnému sestavení dovedla, ale prý jde o tu prvotní spontánní reakci.

Jinak Dr. moc chválila, že tak ochotné, pracovité a vstřícné dítě tam už dlouho neměla. Že je opravdu snaživý a milý typ a je příjemným rozptýlením mezi vyšetřeními děti s PAS a jinými poruchami :) Pro velký úspěch jdeme v listopadu opět.

A dnes jsem se dozvěděla, že JSME PŘIJATI DO LOGOPEDICKÉ TŘÍDY :))))))))

5 komentářů:

  1. Dneska jsem na vás moc myslela. Mám radost, že Peťula všechno zvládl a výsledek je velmi pozitivní a gratuluju ke školce:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tery super,jste šikulky k přijetí do školky moooc gratuluju:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Péťa je šikovnej a milej klučina. Mám z něj radost!!! Super, že vyšla ta školka :o)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky moc gratuluju. :-)
    Péťa je šikula!

    OdpovědětVymazat
  5. To je náádhera, krásně se to čte. Gratuluji a přeji pohodové velikonoce.

    OdpovědětVymazat