Daisypath Happy Birthday tickers

pátek 12. listopadu 2010

Raná péče 12.11.

Dneska Péťa v Rané péči pracoval skoro 1,5hodiny, takže docela dobrý výsledek. Sice občas měl něco na háku, nebo řval, ale udělali dost práce za dnešek :)

Nejdřív vkládat tvary, ale muselo mu to sedět i barevně, ne jenom, aby dal správný tvar do otvoru. Tohle už mu jde teda s přehledem (barvy, tvary), to už asi nijak zvlášť trénovat nemusíme. Pak měl obrázky, do kterých se dávaly tvary, ale už tak, že je musel různě otáčet, aby mu tam pasovaly. Tohle taky zvládal dobře, sice občas se spletl, ale hned se opravil. Terapeutka říkala, že je vidět, že má ty myšlenkový pochody a reakce fakt rychlý, že tam opravdu žádný mentální deficit není,  ten mozeček pracuje tak, jak má.

Dále měl magnetickou hru, na postavičku přikládal oblečení. Ale to jsou prostě takový věci, se kterýma nikdy neměl problém( on všechno pozoruje a napodobuje), tohle fakt trénovat nemusíme. Takže jsme se dohodli, že teď už budeme primárně rozvíjet tu jeho horší jemnou motoriku a expresi, zbytek už není potřeba.

Pak jsme dostali říkadla a písničky v obrázcích, to se mu teda líbilo hodně. Dokonce vydrží to říkadlo poslouchat, a ukazuje obrázky přesně tak, jak se to říkadlo čte. Takže pro nás velkej úspěch. Písničky se mu líbí od malička, s tím problém není. Pro dysfatické děti jsou ty obrázky dobré k lepšímu zapamatování a vybavení slov. Ještě máme základní zvuky, což se mi dost šiklo. Třeba mě nikdy nenapadlo ho učit, že traktor dělá trrrrr... a je tam víc takových zvuků, které by mě fakt nenapadly.
Potom mu postavila rybník s rybami a kameny, po okraji rybníku se chodí a po kamenech se skáče. To taky potřebuje jak sůl. Při jeho bojácné povaze, kdy nevleze na žádnou prolézačku, nesklouzne se atd., je potřeba trénovat i tu hrubou motoriku.
Na konci už měl volnou hru a odpočinkové činnosti, razítkovali a hrál si u tabulky s písmeny, ta ho nevím proč, ohromně fascinuje :)
Domů jsem mu vzala další puzzle na souvislosti, těch není nikdy dost :D

2 komentáře:

  1. Tess to sa super cita, ako takto pekne napreduje :) sikula, ide mu to :) len tak dalej ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Tess, malej je velká šikulka :-) nevědomky používám taky podobná citoslovce, akorát pro budík a hodiny mám výraz tiktak :-) ale jak chceš udělat citoslovce pro žirafu, to fakt netuším, když nevydává žádné zvuky...:-D

    OdpovědětVymazat