Daisypath Happy Birthday tickers

pondělí 11. října 2010

Logopedie 11.10.

Tak dnes byla logopedka opět nadšená, Péťa je schopný po slabikách zopakovat celé slovo. Sice to samozřejmě nezní bůhví jak častě a artikulačně dobře,ale je to obrovský pokrok. Hlavně je fajn, že on má takovou povahu, při které se chce zavděčit a chce, aby se s náma domluvil slovně, takže se dost snaží a maká na sobě..což je výhoda. Máme základ pro komunikační kartičky. Dají se taky používat k procvičování slovní zásoby. Kartičky bez slova jsou na ukazování, popř. trénování ano - ne( je to pejsek, hrníček, kočka? atd.)
Kartičky s nápisem jsou na globální metodu čtení. Jelikož Péťa má výbornou paměť na psaný text a dobře si pamatuje vizuelně, dle logopedky bude za určitou dobu schopný přiřadit k obrázku příslušné slovo.
A tady jsou samotné větné pásky:

Domů jsme šli pěšky, bylo nádherně :) Dívali jsme se na labutě, Péťa sbíral listí, běhal atd. A při té příležitosti se naučil slovo "voda". Pak byl nadšený a furt ukazoval na vodu a křičel voda voda. On je úplně šťastný, že už mu jde konečně něco říkat a my mu rozumíme!!!

3 komentáře:

  1. Péťa je šikovný, musíš mít radost, že dělá pokroky:-)
    Nicméně se mi zdá brzy s dítětem nacvičovat globální čtení. Nechápu, kam by to mělo Péťu posunout. Podle mě je v jeho věku základem rozšiřovat slovní zásobu, ať pasivní nebo aktivní a vylepšovat porozumění. To jde právě s obrázky,které mají nápis, to jo. Ale přiřazovat text k obrázku mi ve věku Péti přijde zbytečně předčasné. To se dělá až ve fázi nácviku čtení. Překvapilo mě to, fakt jsem to ještě od nikoho neslyšela, že by s tím takhle brzy začínal...

    OdpovědětVymazat
  2. Mončo, ono ho to baví ;) jako samozřejmě to nebudeme trénovat cíleně, jako že bych po něm chtěla, aby ve 3 letech četl :DDD ale on už pozná a přiřadí spoustu nápisů, to je jeho nejoblíbenější činnost..takže spíš prostě jen tak ;)

    On má fakt takovou zvláštní pamět, třeba v obrázku, kde je spousta věcí, tak on tam okamžitě hned a neomylně najde nápis, číslo atd, které je někde v pozadí v mm velikosti :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to jo, Péťa to má za odměnu:-)

    OdpovědětVymazat