Daisypath Happy Birthday tickers

středa 8. prosince 2010

Logopedie 8.12. a pokračujeme v bezplínkování :)

Dneska Péťa na logo teda makal jak barevnej, celou půlhodinu opakoval a procvičoval slova, už se to dokonce začíná podobat i skutečným slovům :) Logo říkala, že teď to jde teda úplně neuvěřitelně, že už je v "batolecí" fázi, kdy dítě spontánně opakuje a rozrůstá se mu slovní zásoba, tak jsem fakt happy. V posledních dnech jsem si všimla toho, že už opakuje jednoduchá slova sám od sebe, nemusím ho vůbec nutit :) Takže stávající aktivní slovní zásoba, kterou používá, je momentálně:
- bůůů ( kráva)
- bééé( ovce)
- mééé( koza)
- píp píp ( ptáček)
- gagaga (husa)
- uuuu ( opice+ plácaní rukou do hlavy :D)
- ssss (had)
- iiiááá( oslík)
- klop klop( klepání jazykem do patra- koník)
- baf baf (pejsek)
- čii čiii( kočka)
- au au( bolest)
- pá ( ahoj)
- mama( skloňuje i na mami)
- baba ( opět skloňuje)
- brm brm (auto)
- hají
- oo neee (z Mašinky Tomáše :D :D)
- ada (děda)
- ano
- ne
- nam nam ( hlad, nebo dobrůtka)
- bum
- bác
- blblblb (čert)
- hůůů( strašidlo)
- Eťa ( Peťa :D)
- já
+opakuje krátká slova typu jede, hačí, tam atd. :)

Bezplínkování pokračuje zatím dobře, relativně bez nehod, občas si učurne, ale odběhne na nočník. Ven mu plínku samozřejmě dávám, ale ani ho to nemate, doma to dokáže uhlídat. Kakání zatím jenom do plínky, ale to neřešim zatím :)

Přišly mi dvě hry od Granny - Velká malá myška a Medvídkovy skládačky
Nejdřív jsme zkusili to Malá velká myška, je to na protiklady- vybrala jsem mu pár kartiček, a ptala se ho např. kde je suchá myška? Kde je mokrá myška? Kde je noc? Kde je den? atd., s tím neměl problém. Protiklady by sám asi zatím z kartiček nevybral, to jsem nezkoušela.
Puzzle mu jakž takž šlo, ta jemná motorika už trošku funguje, takže společnými silami jsme zdolali i jednoho medvěda :D

3 komentáře:

  1. A pak že nemají pravdu doktoři pravdu, že se má čekat do 3 let :-D očividně to u vás platí, mám z toho radost. Byla bych ráda kdybysme byli podobný případ... ale to sem nepatří. Péťa je šikulka a ty taky

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Tess, o vašem blogu jsem se dozvěděla na postizenedeti.cz. Váš Péťa mi je velmi blízký, protože sama mám syna Martínka, kterému byly v září 3 roky a tento týden mu foniatrička diagnostikovala VD, s těžkou poruchou řeči, zřejmě smíšený typ. Ještě váš blog moc neznám, tak se omlouvám, že píšu do tohoto článku.
    Dostali jsme teda doporučení na neurologii, ale vůbec netuším jak to vyšetření probíhá. Mohla byste mi to trochu vysvětlit? Na jakých přístrojích a co se dítěti dělá? Děkuji Petra

    OdpovědětVymazat
  3. Petro, my byli na neurologii jen dvakrát. Poprvé, když měl asi 27m. To se jenom Dr. ptala na anamnézu, co kdy dělal atd. Zkoukla ho od stolu, poklepala kladívkem a tím to zhaslo. Pak jsme tam byli asi za měsíc znova na EEG (scan mozku), musí se vyloučit případná skrytá epilepsii( výboje mohou poškozovat centrum řeči)a někteří dysfatici mají specifickou tu křivku, takže se dysfázie potvrdí i na tom EEG. Syn ho měl naprosto čisté, odpovídající k věku, po neurologické stránce je ok, takže my už jsme byli vyřazeni z evidence. Teď už chodíme jenom na logopedii a k Dr. Krejčířové na rediagnostiku.

    Myslím, že nic víc tam vašemu chlapečkovi dělat nebudou, žádné přístroje tam nejsou. Spíš bych to u vás viděla na kvalitní psychologické vyšetření, za mě pouze Dr. Krejčířová z Krče, nevím, do jaké míry je foniatrička či neurolog způsobilý diagnostikovat VD.

    OdpovědětVymazat