Daisypath Happy Birthday tickers

úterý 30. dubna 2013

Jak se vlastně máme :)

Určitě jste si všimli, že v poslední době přidávám tak 2-3 posty za měsíc, což se nedá porovnávat s tím, jak jsem blogovala dřív. Je to nedostatkem času a hlavně tím, že po skoro 4 letech neustálého řešení dysfázie, radši ve volném čase koukám na filmy a seriály, takový trošku výplach mozku :)

Taky už nemám tolik, co psát, žádné převratné pokroky u nás už nejsou, ani nemám žádné nové pomůcky. Teda mám, ty od Vánoc, 99 % jsem vám jich ještě neukázala, zkusím to napravit o prázdninách.

Takže, jak se vlastně máme? Stále chodíme 1-2x týdně na povídání k naší logo, 1x týdně na rehabilitaci a ted nově (ted půjdeme po třetí) k Baslíkovi do Prahy. Od září taky začneme s neuro-vývojovou terapií, která má odbourat primární reflexy pomocí cvičení a tím zlepšovat motoriku, řeč a také reedukovat nebo přecházet specifickým poruchám učení. Všechny tyhle terapie jsou opravdu (pro mě) finančně náročné, když si všechno platíme a ještě i dojíždíme do Prahy.

Co se týče domácího učení, tak už to tolik nehrotím, jedeme hlavně logopedii jako takovou, hodně Šimonovy pracovní listy, grafomotoriku a takové ty všeobecné znalosti. P. se ted zase zaměřil na mapy, takže má nový koníček a často nestíhám zírat, co všechno ví :)

V řeči už postupujeme tak nějak pomalu, slovní zásobu má k věku, obsahově též už mluví k věku, gramatika není 100%, ale taky není špatná (na dysfatika). Neustálý boj je s výslovností, i když v poslední době asi přišel celkem skok a je z něj spíš takový "šišla", není to už taková ta dysfatická řeč.

Co je pořád špatné, tak to je mluvení s dětmi (to se rovná téměř nule, prostě se zúčastní všeho, ale nemluví s nima), s dospělýma je to o fous lepší (odpoví na otázku, řekne si o to, co potřebuje), ale nějaká spontánní mluva s nima je též nula.

Hodně se tedy zlepšil v samostatnosti, už je z něj normální dítě, které dokáže být v herně a neotravovat, byli jsme nedávno ve Sloníkově a tři hodiny jsem o něm nevěděla. Zlepšil se v sebeobsluze, zvládá tak nějak vše k věku, třeba motoricky mu to jde pomaleji, nicméně zvládá.

Takže bojujeme i nadále, ale už to vypadá celkem nadějně :)

úterý 23. dubna 2013

neděle 14. dubna 2013

Další setkání rodičů dětí s VD

Dovoluji si Vás pozvat na další setkání rodičů dětí s VD, které se bude konat 25. května od 9 hodin. Přihlášky prosím na vyvojovadysfazie@centrum.cz Místo konání Praha, do 20 zájemců v SPC pro vady řeči (Tyršova ulice), nad 20 pravděpodobně v nějakém MC v Praze (bude upřesněno). V rámci setkání přednáška "Problémy dysfatických dětí při nástupu do první třídy a v první třídě", která nebyla na minulém setkání kvůli nemoci syna paní psycholožky.

Budeme se na vás těšit :)


Na blog už přispívám opravdu sporadicky, nemám vůbec čas, vydržte, snad se polepším :)