Daisypath Happy Birthday tickers

sobota 29. září 2012

Dárky k Vánocům 1. část

Včera jsem objednala první dárky k Vánocům. Musím postupně, protože najednou bych to opravdu finančně nedala. Jak jste u nás zvyklí, tak z 99% půjde o různé hry a smartovky, "normální" hračky u nás moc úspěch nemají a má je ve školce.

IQ Puzzler je nevšední logickou hrou. Jednodušší úlohy hráči řeší v na ploše, s těmi složitějšími se pak vrhají do prostoru.
Otestujte a posilte své IQ s touto skvělou cestovní hrou!
Rozhýbejte svůj mozek na plné obrátky a umístěte všechny herní dílky složené z kuliček na herní plán podle zadání. A nemusíte skončit u umísťování dílků pouze na plochu. Řada zadání vás povede i do třetího rozměru a důkladně prověří vaši prostorovou představivost.
IQ Puzzler je logická hra, která potrápí nejeden mozeček a to jak mladým, tak i starším hráčům. Tato hra vám zábavnou formou otestuje vaše prostorové vnímání. Její skladné provedení z ní dělá také výborného společníka na cesty.
Balení obsahuje rozkládatelnou krabičku se dvěma hracími stranami, sešit s pravidly v několika jazycích a se 101 úlohami a 12 různých dílků.

Magnetická logická hra pro jednoho hráče Tangoes Objects je variací na klasický hlavolam Tangram. V této variantě má hráč k dispozici 7 dílků, magnetickou podložku a 24 úloh jako výzvu. Možností, jak naložit s tímto tangramem, je však mnohem více.
Předlohy Tangoes Objects mají podobu nejrůznějších předmětů - od konvičky po domek. Zadání úlohy představuje pouze tohoto předmětu. Úlohou řešitele je ze všech sedmi dílků tangramu vytvořit přesný obraz jako je v zadání. Jednotlivé úlohy samozřejmě obsahují řešení, takže nevěště hlavu, pokud se vám nebude hned dařit.
Tangous Objects je baleno v praktické knížce, kterou lze zapnout na patentku, takže jsou všechny části hlavolamu bezpečně schovány. Hra přímo vybízí k tomu, aby byla brána na cesty.
Hra Tangoes Objects obsahuje:knížku s úlohami a řešeními, jejíž jedna strana tvoří magnetickou podložku, 7 dílků tangramu

Hra Na ledové kře, je jedinečná logická hra vhodná nejen pro děti od sedmi let, ale i pro dospělé. Hra je napínavá do posledního kroku.
Zchlaďte své mozkové závity tímto hlavolamem!
Úkolem hry je ve správných logických krocích splnit předem vybraný úkol. Ten si na začátku hry vybíráte ze 48 možností rozdělených do čtyřech urovních obtížnosti (začátečník, mírně pokročilý, expert a mistr). Po výběru vložíte danou kartu do základny hry. Vaším cílem je rozmístit 6 průhledných dílku různých tvarů na hrací tabulku tak, aby byla vyobrazená zvířata na správném místě podle vybrané karty. Lední medvědi umístěni na ledových krách a ryby ve vodě.
Hra má pevnou hrací základnu pro snadnou manipulaci a cestování!
Obsah:
- 1 pevná základna
- 6 různě tvarovaných průhledných dílků
- 48 karet
- 1 sešit s úkoly a řešeními


pátek 28. září 2012

Logopedie 24.9. a 26.9.

Musím říct, že už i já vidím, že se P. při nácviku řeči fakt v té výslovnosti zlepšil, a to opravdu o hodně. To, že ve spontánní řeči je pokrok ve výslovnosti téměř nula, je věc druhá :D ale už se ho snažím opravdu hodně hodně hodně moc opravovat, a celkem se daří. Na logo hodně trénovali L a sykavky, a to, aby si slova nemusel rozslabikovávat po jedné slabice, ale zvládl říct nejméně dvě až tři slabiky správně, což se u delších slov daří.

Dneska je 20% sleva na vše v Knihkupectví Dobrovský po celé Čr, takže jsem to využila na sešity od Bednářové, které ještě nemáme.


pátek 21. září 2012

Úkoly ze školky 1.

Tak jsme dostali ze školky první úkoly, je to příprava (oromotorika) nácviku písmena L, a nácvik písmena Ť.

Jinak s uzdičkou pod jazykem to asi ještě bude zábavné. Máme za sebou ORL vyšetření, i foniatrické vyšetření (Dr. Floriánová z Loga v Brně, což by měla být celkem kapacita). Dle nich uzdičku přirostlou nemá. Nemysleli si to ani v Rané péči. Ptala jsem se učitelek ve školce (obě jsou logopedky), a opět, ani jedna si nemyslí, že by tam problém byl. Myslí si to pouze naše logo, které ale důvěřuju, takže ted nevím. Zřejmě ho objednám na stomatochirugii, a tam to teda rozseknou.

čtvrtek 20. září 2012

Rehabilitace 18.9.

Tak po měsíci jsme byli na rehabilitaci, budeme chodit zase jednou týdně, takže to jsem fakt ráda. P. byl trošku rozklepanej, dlouho paní neviděl, ale říkala, že se snažil. Co dělali nevím, takže to snad příště. Potřebuju, aby se zaměřili na to oblíkání, hlavně bundu a mikiny, to pořád jaksi pokulhává :P

Ve školce jim konečně zavedli sešity, kde mi budou psát, co s ním dělají a dávat mu tam různé úkoly. Tohle mi vloni ve školce strašně moc chybělo, tak jsem zvědavá, jestli nám to dá něco nového.

středa 19. září 2012

Logopedie 17.9.

Logo říkala, že se jí opravdu zdá, že je ta výslovnost při nácviku (i spontánně) trošku lepší. Ze slova dokáže říct správně třeba první dvě slabiky, pak už to motá, ale dříve musel vše po slabikách, jinak to nebyl schopný říct vůbec správně. Já pozoruji posun v gramatice, P.začal užívat "si" a "se", donedávna to používal jen v pár naučených větách, teď už to umí dát téměř při každé příležitosti. Začal říkat "protože, vždyť, asi, možná, že" A konečně užívá zájmeno "ty", s tím jsme teda bojovali dlouho. Sloveso v druhé osobě říká už poměrně dlouho, ale to "ty" teda trvalo :P

Ze školky máme konečně první "normální" obrázek, prý to maloval opravdu sám. Lze už tam pozorovat typické dysfatické prvky jako nenapojení hlavy na krk a špatné proporcionální vyvážení, ale pro nás obrovský úspěch. Doted malba spočívala v pojmenované čáranici, nebo byl schopný něco hodně jednoduchého (např. sluníčko) namalovat dle předlohy.

úterý 18. září 2012

Dárky k pátým narozeninám 2. část

Ještě jsem pořídila magnetickou stavebnici, ne tu originální, ale myslím, že udělá stejnou práci za míň peněz ;)
Potom stavebnici Meccano, dle předlohy dítě staví až tři dopravní prostředky. Možná to bude na P. těžké, to uvidíme :)
A jako poslední smartovka Waterworld, je to z řady magnetických hlavolamů.

Waterworld je magnetická logická hra pro jednoho hráče, která obsahuje celkem 48 úloh různých náročností. Je v praktickém cestovním balení a její princip připomíná tolik oblíbené hry od Smart Games Schovej a najdi Safari a Piráti.
Waterworld je podvodním dobrodružstvím!Úkolem řešitelů jednotlivých logických úloh je umístit různě tvarované dílky s lekníny na předlohu tak, aby zůstala vidět pouze vodní zvířátka ze zadání. Hra obsahuje magnetickou podložku, takže dílky krásně drží.
Vše je navíc zabaleno v praktické knížce s patentekem na zapnutí, takže jsou jednotlivé komponenty hry bezpečně uloženy. Díky svému provedení a velikosti hra přímo vybízí k tomu, aby se stala společníkem malých i velkých řešitelůna jejich cestách.
Stejně jako všechny hry od Smart Games podporuje i Waterworld logické myšlení, strategické plánování a prostorové a hmatové vnímání.
Hra Waterworld obsahuje:knížku s 48 zadáními a řešeními a magnetickou podložkou, 4 díly leknínů

pondělí 17. září 2012

2.narozeniny



Tak v pátek to byly dva roky, co jsem založila tenhle blog. Uteklo to jako voda. A P. už bude pět let. Trošku na mě padá splín, protože jsem si (naivně) myslela, že v pěti letech bude jeho řeč už třeba jen o patlavosti. Bohužel, ač udělal za ty dva roky obrovské pokroky, tak nás čeká ještě neuvěřitelné množství práce.

A bohužel, čím víc je starší, tím víc je rozdíl v jeho řeči a v řeči jeho vrstevníků vidět. Kamkoliv přijdeme, tak vzbuzujeme pozornost, všichni se otáčí. Protože P. opravdu nemluví potichu :P a mluví pořád :P občas se najdou dobré duše, které mi pochválí šikovného chlapečka. Jenže to je tím, že on vypadá tak na tři roky a pak mi řekne, kolik je hodin, zná čísla autobusů (to mu jde rozumět dobře) a další věci, které prostě u pětiletých jsou běžné, u tříletých už tak moc ne :D

Krejčířová mi říkala, že s odkladem školní docházky by měl nastupovat s řečí na první poslech nerozeznatelnou od vrstevníků, nebo by měl mít jen mírné artikulační potíže. Upřímně si to momentálně neumím představit, že by za tři roky mohl mluvit nějak normálně.

Děkuji za stálý zájem o můj blog, i když v poslední době nepřispívám tolik, jako dřív. Není už tolik času, trošku jsem se zapojila do pracovního procesu na pár dní v týdnu a už taky není tolik novinek a pokroků.

A doufám, že ten boj jednou vyhrajeme.....



Foto dortu: http://luciedvorakova.blogspot.cz

sobota 15. září 2012

Logopedie 14.9.

Včera dělali vyprávění dle obrázků, to P. na logo baví. Zajímavý je, že doma to nesnáší :D Opravdu pozoruji malinkaté zlepšení výslovnosti při nácviku, když to slovo říká samostatně, tak tam ty hlásky slyší a říká to celkem správně.

Včera jsem konečně koupila ty Říkanky pro rozvoj řeči, jsou určené hlavně pro děti s výraznou dyslalií, pro dysfatiky, pro děti s DMO atd. Jsou to opravdu lehké říkanky, které nejsou náročné na výslovnost. První je úroveň 1,5-2roky. P. je schopný to zopakovat (ale vyslovuje to strašně), konkrétně tuhle básničku říká " Umyeme Eu, umyeme Emu, oba umyeme, oba obueme" :P No, zkoušeli jsme ji asi 5x a nepamatoval si ji :P takže jsem zvědavá, za jak dlouho se to naučí, doteď neumí jedinou básničku :(


pátek 14. září 2012

Logopedie 10.9.

Logo si myslí, že P. potřebuje šmiknout uzdičku pod jazykem :( máte s tím někdo zkušenosti? Já z toho mám hrůzu, P. v životě neměl ani odřeninu, u Dr. mu nikdy nic nedělali a asi to bude pro něj teda šok. Je mi z toho na nic, ale prý bez toho se asi v té výslovnosti dál nepohneme, takže je to nevyhnutelný.

Jinak stále trénují každé slovo zvlášt, hodně se soustředí na L, sykavky a měkčení. Pokroky jsou mini pidi, v nácviku je ta výslovnost o milimetry lepší, ve spontánní řeči naprosto nic, ale s tím jsem už smířená, že tohle půjde fakt strašně pomalu.

sobota 8. září 2012

Logopedie 7.9.

Na logo od příštího týdne budeme chodit 2x týdně. Nejlepší by pro mě bylo chodit každý všední den, protože P. tam spolupracuje v nácviku řeči asi tak 50x lépe, jako doma. Ale to bych se bohužel nedoplatila :( Hodně nám ted pomáhají kartičky na výslovnost z oskoly, pro P. je to nové, tak ho to zatím baví.
Včera dělali s logo vyprávění dle obrázků - jednoduchý příběh. S logo to je schopný jakž takž dát dohromady, ale sám, co se týče vyprávění dle něčeho, nedá dohromady vůbec nic. Vyprávění, básničky a říkanky jsou u nás stále nedosažitelné. Budeme se na to začít muset pořádně zaměřovat, přece jenom, už mu bude 5 let a škola se blíží.

Taky začal opět chodit do školky, letos tam mají více dětí a také více náročných dětí, zatím to zvládá celkem fajn. Ráno je sice smutný, ale učitelka říkala, že jakmile začnou něco dělat, tak už je v pohodě, a když si pro něj odpoledne přijdu, tak vypadá celkem nadšený.