Daisypath Happy Birthday tickers

neděle 29. dubna 2012

Rehabilitace 25.4. a logopedie 26.4.

Tenhle měsíc jsem nějak na štíru s příspěvky, ale nemám moc času. Na rehabilitaci procvičovali klasiku - chození do a ze schodů, grafomotoriku, opičí dráhy, skládání oblečení, básničky s ukazováním atd. Na logopedii dál procvičují tvoření souvětí, výbavnost slov a správnou výslovnost dvojslabičných slov.

P. se ted zase hodně zlepšil v řeči, tvoří i jednoduché podmínkové věty, začal používat víc předložek a dokonce i pár spojek. Hrozně moc se na všechno ptá, ale teda "proč" stále nic.

 Momentálně nemám moc peněz na nové pomůcky, ale od Moniky z e-shopu jsem si zamluvila hru od Smartu Zoologic. Jsem nadšená, že ji tam má, doteď byla nesehnatelná a všude vyprodaná.

Zoologic je logická hra pro jednoho hráče, která je výzvou pro myslitele od 5 let. Učí nejen logickému myšlení, ale poskytuje rovněž představu o tom, jak to v přírodě chodí. 

U každého rébusu je potřeba zorganizovat zvířátka na hracím plánu tak, aby žádné ze zvířat nesousedilo ani se svým predátorem, ani se svojí potravou. Jak hráči překonávají další a další úrovně, přicházejí do hry nové herní prvky, které kladou další podmínky uspořádávání zvířat. Skládačka obsahuje 60 rozličných úloh, rozdělených do 4 obtížnostních úrovní. Vhodné pro děti od 5 let, nicméně i řada dospělých si může ledacos s touto hrou užít, zvyšující se obtížnost přináší hodiny a hodiny zábavy.
Kartičky úkolů obsahujíi řešení úloh. 



A mám další dvě fotky ze svatby, na zbytek si ještě počkáme chvíli :)


pondělí 23. dubna 2012

Svatba fotky - malá ochutnávka

Nemůžu se po tom víkendu vůbec srovnat :) potom napíšu víc. P. zvládnul svatbu celkem dobře, až na malé mouchy, kdy si za Boha nechtěl sundat čepici a bundu :) a když se mělo povstat, tak říkal "ne, budeme sedět" :D ale jinak dobrý :) fotky budou tak za tři týdny, takže jenom pár foteček pro nedočkavce :)

Foto: Renata Jandová
Make-up : Barbora Smigová (mojesminky)
Üčes: Žaneta Jůvová




čtvrtek 19. dubna 2012

Rehabilitace 18.4.

Včera dělali:
- chůze do schodů a ze schodů
- svlékání, oblékání, zapínání zipu, otáčení do lícu, skládání oblečení
- sbírání korálků ploskou nohy
- chůze zvířátek (žirafa-po špičkách, tučňáci-po patách, opice-po hranách nohou, kačenka-ve dřepu, pejsek-po kolenou, pavouček-po čtyřech, rak, žába)
- motorické básničky
- skládání půlených obrázků

středa 18. dubna 2012

Puzzlíky

Tenhle měsíc nějak nemám co přidávat, tak aspoň blbinku, jak P. skládá puzzle a mele u toho. Schválně, jestli mu něco rozumíte :D odkaz zde

čtvrtek 12. dubna 2012

Rehabilitace 11.4. a logopedie 12.4.

Na rehabilitaci dělali:
- chůze do schodů a ze schodů (P. už konečně automaticky střídá nohy i dolů)
- svlékání a oblékání, otáčení rukávů z rubu do líců
- posouvání plosek nohou, sbírání korálků, mačkání papírového kapesníku
- sbírání papírků pomocí kolíčku
- rozepínání a zapínání zipů, suchých zipů, patentů a rozvazování tkaničky

A dneska na logo postoupili na další level. Logo mu řekne dvojslabičné slovo, pak mu ho řekne znova - P. ho zopakuje po slabikách, a po třetí ona jen naznačuje pusou a P. to říká celé sám. Musím říct, že poprvé v životě říkal ta slova zcela sám a čistě. Dřív mu to šlo jen po jednotlivých slabikách, teď ho řekne celé sám.

Jinak dneska mi říkala, že byla v Brně na logopedické konferenci a pouštěli jim tam ukázku dysfatického dítěte...no a koho myslíte, že jim tam pustili? :DDD Když jsem zakládala tenhle blog, tak mě vůbec nenapadlo, že by ho někdo mohl číst a že by sem měsíčně mohlo přijít třeba i 6-7 tis. Je to fakt neuvěřitelný... jsem ráda, že tohle vše má opravdu smysl :)

pondělí 9. dubna 2012

Rehabilitace 4.4.

Nevím, co přesně dělali, ale reha říkala, že se hodně zlepšil v té nápodobě : pěst - dlaň atd. P. se teď zlepšil v grafomotorice, teď jsem po dlouhé době vytáhla materiály z RP a šlo mu to už pěkně. Dělal vlnky, obloučky, spojoval atd., což je velký posun. Nedávno zvládl max. spojit dva body rovnou čarou.

Co se týče řeči, tak velký posun v tvoření vět, už začíná mluvit v souvětích. Nedávno vyplodil větu" Já se tam podívám, jaký tam mám obrázky." Takže začíná používat i zvratné se. Už se povedla i podmiňovací větička "Až bude teplíčko, pojedu s maminkou do Prahy." (k Dr. Krejčířové :D)

Jinak u nás nic extra nového. Všem přeji krásné a pohodové Velikonoční pondělí :)

neděle 1. dubna 2012

2. duben - Světový den porozumění autismu

Již tradičně se 2. dubna koná Světový den porozumění autismu (World Autism Awareness Day). V tento den se lidé na celém světě zapojují do osvětové kampaně „Light it up blue“, česky „Rozsviťme se modře“, v jejíž rámci se do modra rozsvítí například Empire State Building v New Yorku nebo Opera v Sydney.

A proč modře? Modrá je totiž barvou komunikace a sebevyjádření, což je jedna z oblastí, ve které mají lidé s autismem největší potíže.
Pojďme si proto spolu v modrém připomenout fakt, že se současně ve světě každé 110. dítě rodí s poruchou autistického spektra, a že to, co lidé s autismem a jejich rodiny potřebují nejvíce, je porozumění a podpora.
Rozsvítit se modře můžete jakkoliv – modrou žárovkou ve svých domovech či kancelářích, můžete se do modré barvy obléknout nebo si na oblečení připnout modrou stužku, případně tak, že o této iniciativě budete mluvit nebo informace umístíte na svých webových stránkách, blozích atp.
Pokud se do této kampaně zapojíte, neváhejte se vyfotit a poslat nám Vaše fotografie „v modrém“, tímto nejen podpoříte osvětu autismu, ale budete mít možnost vyhrát zajímavé ceny.
Podrobnosti o fotosoutěži budou zveřejněny v nejbližší době na webových stránkách APLA Praha